Titel: En mekanikus.

Meddelare: Hemmansägare Anders Larsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Kubbe

Den som byggde klockstapeln här i socken hette Lakris Persson och var härifrån byn. Huru längre det är sedan han levde hur väl knappast någon reda på, men man kan antaga så där omkring 400 år. Han skall ha varit ett riktigt snille. En gång var han tillsammans med de andra byborna och slog i Angsjöslåtten. De undrade huru det var fatt med honom, för han såg så grubblande ut. Bäst det var sprang han hem till byn från dem och kom inte tillbaka. Då de andra kom hem fick de se, vad han brubblat på. Han hade förfärdigt en konstgjord karl som gick och skar nere på Långåkern. En gammeljänta följde och vände honom, då han nådde ut skäret, för det kunde han inte. Inut i den där gubben, lärde det vara en hop med linor och krångel. Men de hur berättat, att han skar lite " alärvet" (slarvigt).